






<koç>
Koç Üniversitesi’nin Tarihçesi
Koç Üniversitesi, kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesidir. 1993 yılında İstinye'de bulunan geçici kampüsünde eğitime başlayan Koç Üniversitesi, 2000 yılında Rumeli Feneri'ndeki daimi kampüsüne taşınmıştır.
1969 yılındaki kuruluşundan bugüne yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yoğun faaliyet gösteren Vehbi Koç Vakfı (VKV), Sadberk Hanım Müzesi, Atatürk Kitaplığı, Koç Özel Lisesi gibi önemli yatırımlardan sonra, merhum Vehbi Koç'un üniversite hayalini gerçekleştirmek üzere harekete geçmiştir.
Vehbi Koç'un Koç Üniversitesi'nin 4 Ekim 1993 tarihindeki ilk dersinde dile getirdiği gibi "Koç Üniversitesi'nin amacı, sıradan olmayan gençlerin iyi yetiştirilmelerini sağlamaktır. Onların yeterli sayıda olmaları ve hak ettikleri liderlik noktalarına gelmeleri sonucu, ülkemizin geleceği güvence altına alınmış olacaktır… Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız…"
Koç Üniversitesi, açılışından bu yana geçen yirmi yıl içerisinde Türkiye'nin en gözde üniversitelerinden biri konumuna gelmiştir. Bugün İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk ve Tıp Fakülteleri ve Hemşirelik Yüksek Okulu ile eğitime hizmet etmekte olan Koç Üniversitesi 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 18 doktora programı ile Türkiye'de ve dünyada bilimin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Koç Üniversitesi’nin kuruluş tarihini anlatan “Geleceğe Açılan Bilim Kapısı” kitabı için aşağıda sunulan linki kullanabilirsiniz.
https://ku.edu.tr/sites/default/files/BILIMKAPISI-DIJITALBASKI-24.06.2014.pdf
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Eğitim
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkiye'de tıp eğitimine yeni ve farklı bir görüş getirmek amacıyla kurulmuştur. Seçilmiş öğretim kadrosuyla araştırmayı, bilgi üretmeyi ve toplum sağlığına hizmet vermeyi ön plana alan ve tıp alanında yarının liderlerini yetiştirmeyi amaçlayan evrensel standartlarda bir eğitim ve sağlık kuruluşu olmayı hedeflemektedir. Tıp Fakültesi'nin eğitim dili İngilizce'dir.
Tıp eğitiminin ilk 3 yılı Rumelifeneri kampüsünde gerçekleştirilmektedir. 4. Yıldan itibaren başlayan klinik ağırlıklı eğitim ise Koç Üniversitesi Hastanesi'nde verilmektedir. Buna ek olarak öğrencilere Üniversitenin çeşitli laboratuar ve kliniklerinde araştırmalara katılma olanağı sağlanmakta ve teşvik edilmektedir.
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi hazırlık sınıfı hariç 6 yıllık tıp eğitimi vermektedir. Birinci yıl içinde Üniversite çekirdek eğitim programına ek olarak, tıpla ilgili kurs ve seminerlere yer verilmekte olup, ikinci ve üçüncü yıllardan itibaren entegre bir programla temel tıp dersleri ve giderek artan oranda klinik tıbba hazırlık ve temel-klinik köprü konuları sunulmaktadır. Dördüncü ve beşinci yıllarda öğrencilerimiz uygulamalı staj eğitimiyle hastalıkların tanı ve tedavisi üzerinde çalışmaktadırlar. Altıncı yılda ise hastanede mezuniyet-öncesi intörn olarak, gözetim altında, hastaların bakımında görev ve sorumluluk alacak ve eğitimlerini tamamlayacaklardır.
Araştırma Olanakları
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin önemli bir özelliği bilimsel eğitim ve araştırmaya ayrı bir önem vermesidir. Bu amaçla öğrenciler ilk yıllarından itibaren Üniversitenin araştırma laboratuvarlarında veya kliniklerde araştırma yapmaya özendirilmektedirler.
Tıbbın bilimsel temelleri konusunda kurs ve konferanslar düzenlenmekte, araştırma metodolojisi eğitimi verilmekte, yurtiçi ve yurtdışındaki diğer araştırma kurumlarında staj, kongre ve seminerlere katılım imkanı sunularak, özgün araştırma projeleri geliştirme yönünde destek sağlanmaktadır. Üniversitenin temel felsefesi uyarınca, temel bilimler, mühendislik bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında tıp ile kesişen çalışmalara özellikle önem verilmektedir.
Detaylı bilgi için aşağıdaki linkten yardım alabilirsiniz.
https://medicine.ku.edu.tr/tr/home
Koç Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Koç Üniversitesi Hastanesi, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin araştırma ve eğitim hastanesidir. 2012 yılında hastanenin temel atma töreni gerçekleştirilmiş, Eylül 2014’te projenin birinci etabı tamamlanmıştır. Bu etap bitiminde hastane, Kuzey Amerika standartlarında 24 yatak kapasiteli 8 servis ile toplamda 192 tek kişilik hasta odası, 12 ameliyathane, 55 yatak kapasiteli (16 genel, 16 çocuk, 8 kalp cerrahisi ve 15 yeni doğan) yoğun bakım ünitesi, 14 kemik iliği transplantasyon yatağı ve 49 yataklı anestezi girişim ve ameliyat öncesi & sonrası bakım ünitesiyle hizmete açılmıştır.
10.000 m2’lik bir alanda yer alan çocuk hastanemiz ise, yatan hasta servislerini, kemik iliği transplantasyon ünitesini, çocuk yoğun bakım servisini, yeni doğan yoğun bakım servisini ve poliklinikleri içermektedir.
2. Etap inşaat süreci de Kasım 2014’te başlamış olup, 220.000 m2’lik kullanım alanlı kompleksin Mayıs 2016’da tamamlanması planlanmaktadır. Kampüs; hastane grubu, eğitim ve araştırma alanları, ileri düzey simülasyon & uygulama merkezi, oditoryum, sınıflar ve sosyal alanları kapsayacak şekilde tasarlanmıştır.
Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
http://kuh.ku.edu.tr/tr/page/corporate/corporate-information
Koç Tıp Öğrencileri Birliği
Üniversitemiz gibi yerel birliğimiz de genç bir yerel olan Koç TÖB, 2015 Mayıs ayında kurulmuştur. Kuruluş aşamasından hemen sonraki ilk genel kurul olan 63. Ekim GK’da Bronz Üye statüsünde birliğimize katılmıştır. Daha sonra Türk Tıp Öğrencileri Birliği 2015 Genel Kurulu’nda Gümüş Üye statüsüne yükselmiştir. Kuruluş aşamasından bu yana tüm aktif üyeler tüm özveri ve emeklerini sergileyerek birliğimizi ve yerelimizi daima daha iyiye ulaştırmak amacıyla daima dinamik ve yenilikçi çalışmalar ortaya koymak için çalışmaktadır.
Koç TÖB yönetim kurulu; Başkan, İçişlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Dış işlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Mali Koordinatör, Proje Destek Direktörü, Sosyal Medya Direktörü Ve 6 Alt Çalışma Direktörleriyle birlikte on üç kişilik bir kadrodur. Koç TÖB Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Koç Üniversitesi Rektörlüğü tarafından tanınan ve destek verilen bir yerel birlik olarak birliğimiz içerisinde yerini almaktadır. Toplam 280 üyesi bulunan Koç TÖB’ün, 160 üyesi Rumelifeneri Kampüsü’nde ve 120 üyesi Koç Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastane’sinde bulunmaktadır. Yönetim kurulu, iki kurumun birbirine uzaklığından ötürü daha çok preklinik öğrencilerinden oluşmaktadır.
Üye olduğundan bu yana Koç TÖB, üç adet ev sahipliği almıştır. “6. Halk Sağlığı Yaz Okulu” ilk ev sahipliği olmak üzere daha sonra tüm İstanbul yerellerine açık olan Tıpta Kariyer Günü etkinliği düzenlemiştir. Son olarak Türkiye’de ilki gerçekleştirilen Araştırma Değişimi Çalışma Kolu’nun ulusal etkinliği olan “Research Workshop”un ev sahipliğini almış bulunmaktadır.
Tıpta Kariyer Günü etkinlik haberini linkte bulabilirsiniz.
http://tipegitimi.turkmsic.net/koc-tob-den-kariyer-gunu-etkinligi
Önümüzdeki yıllarda kendini yenileyerek ve geliştirerek çalışmalarına devam edecek olan Koç TÖB’ün her zaman bir kapınız olduğunu belirtmek isteriz. Koç TÖB de tüm yerellerimiz gibi daima “Bir Tıp Öğrencisinden Daha Fazlası” olmak yolunda elinden gelenin fazlasını yapmaya hazırdır.
- Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.